Wat is biopropaan?
De Nederlandse overheid heeft de ambitie om de uitstoot van CO₂ met 49% te reduceren in 2030. Een ambitie die de benodigde maatregelen vereist en wat niet geheel zonder gevolgen is. Maar wat betekent dit voor jou als haardenbezitter of voor jouw toekomstige droomhaard? Wij willen natuurlijk dat je kunt blijven genieten van de gezelligheid en warmte van een gashaard. Ook op een duurzame en toekomstbestendige manier. Een gashaard op propaan of biopropaan is een uitstekend alternatief voor een gashaard op aardgas.
In dit artikel worden de volgende onderwerpen behandeld:
- Wat is propaan?
- Wat is biopropaan?
- Wat is het verschil tussen aardgas en (bio)propaan?
- Zijn alle gashaarden geschikt voor (bio)propaan?
- Heb ik een vaste gasaansluiting nodig voor (bio)propaan?
- Hoe werkt het systeem met gasflessen?
- Waar moet ik de gasflessen opslaan?
- Wat kost (bio)propaan?
- Voordelen van propaan
- Voordelen van biopropaan
Wat is propaan?
Propaangas wordt ook wel aangeduid als vloeibaar petroleum of koolwaterstofgas. Het wordt rechtstreeks gewonnen uit olie- en gasbronnen, maar het komt ook vrij als nevenproduct bij het raffineren van aardolie. Propaan wordt ingezet voor diverse industriële toepassingen, maar ook voor huishoudelijke toepassingen, zoals het verwarmen van een woning.
Wat is biopropaan?
Biopropaan is een milieuvriendelijker en duurzamer alternatief. Het is vloeibaar gas dat bestaat uit een mix van afval- en reststoffen en hernieuwbare plantaardige oliën. Het wordt geproduceerd in de Rotterdamse haven en reduceert de CO₂-uitstoot tot wel 80%.
Wat is het verschil tussen aardgas en (bio)propaan?
Aardgas wordt vrijwel alleen via een gasleiding geleverd. Dit komt omdat het vloeibaar maken van aardgas zeer kostbaar is, in tegenstelling tot (bio)propaan. De calorische waarde van (bio)propaan is bijna drie keer hoger dan die van aardgas. Dit betekent dat (bio)propaan meer warmte en energie levert dan dezelfde hoeveelheid aardgas.
Zijn alle gashaarden geschikt voor (bio)propaan?
De meeste moderne gashaarden die branden op aardgas, kunnen eenvoudig geschikt worden gemaakt voor (bio)propaan. Vanuit de fabriek is deze mogelijkheid voor het ombouwen vaak al ingesteld. Wel is dit een klus voor de installateur. In sommige gevallen kan het namelijk zijn dat de brander vervangen moet worden en daar hebben fabrikanten complete ombouwsets voor. Tegenwoordig zijn er ook al gashaarden direct brandend op (bio)propaan verkrijgbaar.
Heb ik een vaste gasaansluiting nodig voor (bio)propaan?
Heb je geen vaste gasaansluiting (meer) in je woning of wil je overstappen naar een duurzamer alternatief? Dan is een gashaard op (bio)propaan de oplossing. Deze brandstof komt namelijk uit gasflessen die worden aangesloten op de gashaard. Hierdoor heb je geen vaste gasaansluiting meer nodig.
Hoe werkt het systeem met gasflessen?
Bij een gashaard op (bio)propaan wordt er gebruik gemaakt van vier gasflessen van 10,5 kg die aan elkaar zijn geschakeld door middel van een ‘slimme’ schakelunit. Is de ene groep met gasflessen leeg, dan wordt er automatisch overgeschakeld naar de volgende groep. Dankzij dit systeem zit je dus nooit onverwachts met lege gasflessen.
Werking van het systeem met gasflessen. Als de ene groep gasflessen leeg is, wordt automatisch overgeschakeld naar de volgende groep.
Waar moet ik de gasflessen opslaan?
De gasflessen kan je niet zomaar ergens neerzetten. De opslag van de gasflessen is namelijk aan bepaalde basisregels gebonden. Zo moet je rekening houden met een goede ventilatie en de gasflessen mogen niet dicht in de buurt van putdeksel of kelderramen geplaatst worden. De voorkeur gaat uit om de gasflessen buiten te plaatsen in een speciale opslagkast. De Nederlandse Haarden- en Kachelbranche heeft een speciale opslagkast ontwikkeld die je naar eigen wens kan bekleden.
Wat kost (bio)propaan?
De prijs voor (bio)propaan ligt relatief hoger dan de prijs van aardgas, maar hier staat wel tegenover dat de vaste aansluit-, vastrecht- en leveringskosten komen te vervallen. Net als bij aardgas is ook de prijs van (bio)propaan variabel.
Het is moeilijk om aan te geven hoeveel (bio)propaangas een haard precies zal verbruiken. Dit is onder andere afhankelijk van het type haard en de gebruiksintensiteit.
Voordelen van propaan
- Eén van de grootste voordelen van propaan is de veelzijdigheid en de transporteerbaarheid ervan.
- Propaan kan voor uiteenlopende toepassingen gebruikt worden, zoals verwarming, warm water, koken, verlichting etc.
- Propaan kan op verschillende manieren worden verpakt en opgeslagen, van navulbare gasflessen tot gastanks.
- Propaan is beschikbaar in de meest afgelegen gebieden.
- Propaan is een uitstekend alternatief voor het huidige aardgas.
- Op het gebied van CO₂-uitstoot is propaan een van de meest schone, zuivere brandstoffen.
- Voor propaan is geen vaste aansluiting op het gasnetwerk nodig
Voordelen van biopropaan
Biopropaan heeft, naast de voordelen van het gewone propaan, nog extra voordelen:
- Biopropaan is nog milieuvriendelijker en duurzamer dan het gewone propaan.
- Biopropaan is gemaakt van duurzame grondstoffen, zoals rest- en afvalstoffen en plantaardige oliën.
- Biopropaan reduceert de CO₂-uitstoot tot wel 80%.
Meer weten?
Twijfel je over de aanschaf van een gashaard of wil je meer informatie over de mogelijkheden bij jou thuis? Neem dan contact met ons op of breng een bezoek aan een van onze showrooms. Onze adviseurs vertellen je graag meer over de mogelijkheden over een gashaard op propaan of biopropaan.